[wi3w3lk]    rond'[251]   10 03 2013
rond'[250]    [252]


vraagm3nt: klik op het nummer
oplossing: klik op het bolletje

[2519] zanger=3p lied=2p

[2518] L: crew=3p R: organist=3p

[2517] 'groep'=3p lied=2p

[2516] groep=4p lied=2p

[2515] duo=3p lied=2p

[2514] oorspr.!!!groep=4p lied=2p

[2513] zangeres=4p lied=2p

[2512] groep=4p lied=2p

[2511] zanger/groep=3p lied=2p


oh zo zoet!

Spruitje had de dijkdoorbraakhit van dhr Rieu uit de [wals]rond' nog liggen en legde [2519] opzij voor vandaag. Negen goed (50p) plus 2p voor het the-
ma: op 3.

Zo veelbelovend gingen ze van start in een adembenemende nek-aan-nekrace, Het Wonder Te Weesp en De Gigant Uit Goor. Het thema deed pijn zònder verlichting, daarna ging het vlot: de 57 punten van [2502] t/m [2512] hoppa in tha pocket. Edoch, de Grauwe Griep greep De Gigant... op 2.

Het Wonder keek nog éénmaal achter-
om, pinkte een traan. En zette vol aan. Oei! [Alexis Jordan]. Oei! [2517]. En rap ging het weer, de meet in zicht, het publiek uitzinnig. Ha! In de [wonz] ging ze eindelijk die nare Beernd voor-
bij. En 's avonds streelde de zakkende zon steels de vier witgouden vatten van haar 13e [won]: op 1.


goedgezegde

Het 'een stuk in je kraag hebben' stamt uit de tijd dat het gebruik was de boe-
renkiel aan de kapstok te hangen alvo-
rens de gelagkamer te betreden.

Bij het -úren later- verlaten van de tap-
perij werd vakens onhandig de kiel van de stok getrokken en aldus een gat in de kraag. Eenmaal thuis lapte moeder de vrouw deze mopperend middels een stukje niet bijpassende stof.

Aldoende herkende men de drinkeboer aan de diverse stukjes in z'n kielkraag.


herenliefde

Er zwalkt, zwemt en zweeft van alles op en in Minecraft. Vaak zijn ze gemenelijk en onbetrouwbaar, soms iets vriendelij-
ker. Zo heeft een beetje boer niezende koeien, grazende schapen, wroetende varkens en tokkende kippen. Ook lopen Villagers de deur plat. De spelers hollen daar tussen door, hakken elkaars hoofd af of bouwen de Efteling.

Doe twee koeien stro en ze worden ver-
liefd op elkaar: een kalfje. Voorzien van de juiste etenswaren baren schapen en varkens lammetjes en biggen. Een kip legt een ei; geef twee kippen graan en jahoor: een kuikentje.

Bij Villagers is die voedselverstrekking niet nodig. 't Verhaal gaat dat de smid, de slager, de boer, de priester, de stu-
dent en de ambtenaar spontaan verliefd kunnen worden... op elkáár... en sámen een kind krijgen. Een even zeldzaam als prachtig schouwspel..

Waarom de bouwers van Minecraft ge-
kozen hebben voor een 'wereld' zonder stieren, beren, rammen en hanen is be-
grijpelijk. Te realistisch. De puberende speler zou er opgewonden gedachten van kunnen krijgen. Ook daarom geen leidster, ballerina, boerin, schooljuf, non of interieurverzorgster.

Dat Minecraft de eeuwenoude herenlief-
de de gewoonste zaak van de wereld vindt, is hartverwarmend liberaal. Om de smid verliefd te laten worden op de slager hoeft de speler zelfs zèlf niets te doen. Dat na hun daad òf de priester òf de student een kind krijgt, is wonderlijk. Wie van de twee vaders het kind daad-
werkelijk baarde, is onduidelijk. Heren-
liefde wordt openlijk gepropagandeerd, maar ingame zelden gezien.

Manshoge barrières zijn opgeworpen om dat te voorkomen. Zo is de verliefd-
heid afhankelijk 'on the number of valid doors'. Een 'geschikte deur' heeft aan de ene kant vijf meter niks en aan de andere kant dit juist niet. Een vrijstaand huisje met een dicht dak en achter de deur een gang van vijf meter, lijkt vol-
doende. Maar...

...ook het áantal deuren in het dorp is van belang. Overbevolking, geluids-
overlast, ruimtegebrek, op elkaars lip zitten; de spelende puber weet er alles van. In een dorp van vijftien huisjes met èn een voor- èn een achterdeur, wordt de boer pas verliefd op de amb-
tenaar wanneer slechts acht anderen in het dorp wonen. Zijn ze met dertien dan doen ze 'het' niet... De boer niet, de ambtenaar niet, niemand wel.

Als al gesteld; Minecraft's herenliefde is zeldzaam. De kans dat een speler wer-
kelijk twee -elkaar kussende- mannen treft, is geruststellend verwaarloosbaar.

Iets serieuzer: wil iemand eens kijken wat ik nou toch fout doe? Gebruik /warp Nedderz, ga naar het noorden, door het Oude Klooster en vergeet niet het hekje achter je dicht te doen.


bijhoren

Als alle caissières begroet Wendy me in het Noordhoeks. Uit beleefdheid zal ze straks, zodra ze door heeft dat ik geen Frysk versta, in het hollands reageren.

Verwar Westerlauwers Fries nóóit met 'Fries'. Veel naast-het-wadwoners in de kop van Noord-Holland tot de kont van Denemarken spreken 'Fries'. De helft van de Friezen spreekt Frysk: 440.000 mensen. Frysk is een taal, 'Fries' niet.

"Njoggenfiifensantich." Ik heb geen idee en zwaai met m'n pas. Ze lacht: "Oh jo wolle pinnen?" Ik pin. "'t Bontsje mei?" Blij schud ik van 'nee'. "Oant sjen." Ik ballerina naar huis.


lente

   licht smolt sneeuwpak -pas-
   naakte stoeptegels weten
   waar het warmer was
hepkoes

ps. Diana en DePlaat liggen* zij aan zij aan kop en kunnen dus wel één puntje gebruiken: [Annie's song] en [The wild rover] zijn óók 'themaliedjes'.

*lagen




Diana   79   68
DePlaat   57   18
Spruitje   52   12
Figlarka   43   -2
Regorius   40   -16
Papi   34   34
Purno   27   -13
Ben   17   1
Ploek   16   -8
Gerbie   14   -37
Zz   11   -12
Bobs   9   -80
Dubious   9   -29
Monkz   5   5
Lidi 8½   2   -45
Zwapz   2   2

Carol   -36
Wouter   -51

16 sp3l3rs   26   9